Kakao – „pokarm bogów”. Najlepsze to surowe ;)

Dodano 26 maja 2016, w różne, przez justitiaa

Kakao – „pokarm bogów”. Samo to sformułowanie daje powód do przyjrzenia się bliżej ziarnom kakaowca.

Na początek troszeczkę historii :) Ziarno kakaowca pochodzi z owocu kakaowca – niewielkiego drzewa rosnącego w lasach tropikalnych Ameryki Środkowej i Południowej. Obecnie uprawy, można spotkać, także w innych częściach świata, np. w Afryce. Kakaowce zaczęto uprawiać już około 1500 roku p.n.e. Majowie i Aztekowie cenili nasiona kakaowca bardziej niż złoto i wykorzystywali jako pieniądze. Kakao do Europy sprowadził Krzysztof Kolumb. Szybko zdobyło ono swoją popularność na dworach Hiszpańskich, a potem w całej Europie. Kakaowiec jest wiecznie zielony i produkuje owoce przez cały rok. Nigdy nie jest poza sezonem.

Występuje w trzech różniących się aromatem odmianach:

• Criollo - pochodzi z Ameryki Środkowej i Karaibów, jest najpełniejsza w smaku, ale też najrzadsza, delikatna i trudna w uprawie, a przez to najcenniejsza;

• Forastero - najbardziej popularna, wytrzymała odmiana, o mocno czekoladowym, ale krótkotrwałym smaku;

• Tinitario - uprawiana na Trynidadzie, jest krzyżówką Criollo i Forastero.

WŁAŚCIWOŚCI ORAZ SKŁAD KAKAO

  • ma bardzo dobry wpływ na układ sercowo-naczyniowy dzięki epikatechinie, która jest naturalnym antyoksydantem, czyli przeciwutleniaczem. Przeciwutleniacze neutralizują działanie wolnych rodników – związków chemicznych uszkadzających komórki naszego ustroju. Najwięcej tego cennego przeciwutleniacza znajdziemy w gorzkiej czekoladzie zawierającej jak największą ilość kakao. Trzeba uważać aby nie przesłodzić ponieważ dobroczynne działanie epikatechiny niweluje duża ilość cukru i mleka. Antyoksydanty chronią nas przed wolnymi rodnikami, które atakują nasze DNA, powodują różne choroby i są przyczyną starzenia się organizmu.
  • udowodniono naukowo, że epikatechina podawana przed wystąpieniem udaru mózgu w znacznej mierze ogranicza uszkodzenia związane z udarem. Epikatechina podana zaraz po udarze również w znacznej mierze ogranicza rozprzestrzenianie się uszkodzeń organicznych w mózgu.
  • według badań epitakechina poprawia ukrwienie mózgu, poprawiają pamięć krótkoterminową i krążenie krwi. Skutecznie obniżają ciśnienie tętnicze.
  • nasiona kakaowca posiadają magnez, który jest skuteczną bronią przed stresem i depresją. Chroni on także  serce, powoduje lepszy przepływ krwi, lepsze jej dotlenienie, podnosi wydajność umysłu, relaksuje mięśnie, zwiększa elastyczność i pomaga budować mocne kości. Wśród dużej części społeczeństwa magnez występuje w niedoborze, więc warto go uzupełnić.
  • kakao zwiera, także duże ilości żelaza i zaspokaja bez problemu jego dzienne zapotrzebowanie. Żelazo jest częścią hemoglobiny, która łączy się z tlenem i rozprowadza go po organizmie. Jest to skuteczna broń przeciwko anemii.
  • kakao zawiera chrom, który pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi
  • kakao podnosi poziom serotoniny (tzw. hormon szczęścia) w mózgu. Jest to jeden z głównych neuroprzekaźników występujących w ludzkim organizmie. Pomaga ona w walce ze stresem i depresją.
  • wbrew powszechnej opinii ziarna kakaowca nie zawierają za wiele kofeiny. Wiadomo, że kakao zawiera teobrominę, substancję zbliżoną do kofeiny. Ale nie stymuluje ona układu nerwowego. Wspiera za to układ sercowo-naczyniowy.
  • surowe kakao zawiera  kwasy tłuszczowe Omega-6, witaminę C oraz Fenyloetyloaminę (PEA) – jest ona produkowana w naszym organizmie, kiedy jesteśmy zakochani, pomaga także zwiększyć czujność i poprawić skupienie.
  • kakao może zapobiekamicy nerkowej. Występująca w ziarnach kakaowca teobromina uniemożliwia tworzenie się złogów w nerkach i drogach moczowych. Zdaniem Felixa Gracesa z Uniwersytetu Wysp Balearskich na Majorce, gdzie przeprowadzono badanie, już codzienne spożywanie 20 gramów czekolady pozwala skutecznie przeciwdziałać pojawieniu się kamieni nerkowych. Uczony przyznaje jednak, że taka „dieta” byłaby niezwykle szkodliwa na przykład dla osób z wysoką nadwagą lub cukrzycą. Badacze nie wykluczają, że odkrycie nowej właściwości teobrominy może być w przyszłości pomocne także w leczeniu kamicy nerkowej.
  • teobromina występująca w kakao jest prawie trzykrotnie skuteczniejsza w leczeniu uporczywego kaszlu niż kodeina, uważana obecnie za najlepszy lek przeciwkaszlowy. Zawarta w kakao teobromina może blokować działanie nerwów czuciowych, co z kolei zatrzymuje odruch kasłania – wynika z badań przeprowadzonych przez National Heart and Lung Institute.
  • napój przyrządzony z nasion kakaowca był uważany za silny afrodyzjak. Swoją miłosną moc zawdzięcza prawdopodobnie teobrominie, która działa podobnie jak kofeina. Zwiększa wydzielanie neuroprzekaźników – serotoniny, adrenaliny i noradrenaliny – a tym samym usuwa zmęczenie i poprawia nastrój.

Ciekawostki:

Mówi się, że kakao zawiera szkodliwy kwas szczawiowy. Tak naprawdę jego zawartość jest dość mała w porównaniu, np. do szpinaku który zawiera znacznie więcej tego kwasu. Trzeba pamiętać, że dopiero po przegotowaniu kwas szczawiowy łączy się z wapnem i osiada w nerkach. Kolejny plus w stronę surowego kakao.

Badacze z Harvard Medical School na czele z profesorem Normanem Hollenbergiem analizowali dietę plemienia Kuna z Panamy i odkryli, że jego członkowie, którzy spożywają 40 filiżanek kakao tygodniowo, rzadko chorują, żyją znaczniej dłużej niż inni mieszkańcy Panamy i nie zapadają na demencję. W długowieczności plemienia Kuna dużą rolę odgrywają także czynniki genetyczne i środowiskowe, jednak naukowcy są pewni, że to kakao, które jest jedynym napojem spożywanym przez tę społeczność, kryje w sobie tajemnicę ich niezwykłej odporności na cztery z pięciu najpowszechniejszych schorzeń cywilizacji zachodnich – wylew, choroby serca, rak i cukrzyca występowały u przedstawicieli tego ludu rzadziej niż raz na 10 osób.

W 100 g kakao zawartych jest 1400 mg flawanoli i procyjanidyn, w powstającej na ich bazie gorzkiej czekoladzie 170 mg, w mlecznej czekoladzie 70 mg. Przypuszcza się, że niewielka dawka czekolady może w istotny sposób zwiększyć efekt antyoksydacyjny i wywołać korzystny efekt zdrowotny.

JAK POWSTAJE KAKAO?

Kakao (inaczej proszek lub kuch kakaowy) jest otrzymywane poprzez rozdrobnienie półproduktu – kuchu kakaowego. W tym celu nasiona kakaowca poddaje się fermentacji, płukaniu, a dalej prażeniu, podczas którego odpada łupina nasienna, a pozostaje samo wnętrze nasienia, które zostaje zmielone. Efektem końcowym jest miazga kakaowa, z której po usunięciu części tłuszczu otrzymuje się kuch kakaowy. Na rynku jest dostępne kakao pełnotłuste, zawierające ponad 20 proc. tłuszczu, tłuste, w którym tłuszcz stanowi 15-20 proc., oraz kakao tzw. niskotłuszczowe.

ZASTOSOWANIE

Kakao to nie tylko proszek z nasion owoców kakaowca, lecz także napój z tego proszku sporządzony na wodzie lub mleku. Pierwszymi, którzy rozwinęli kult picia kakao, byli Majowie. Rytuał ten od Majów przejęli Aztekowie, dla których zwyczaj spożywania napoju stał się częścią obrzędów i świąt religijnych.

Z ziaren kakao otrzymuje się jak już wiadomo czekoladę. Czyli  mieszankę kakao i masła kakaowego, które jest naturalnym tłuszczem otrzymywanym w procesie podgrzewania, miażdżenia i filtrowania ziaren kakao. Im więcej kakao w recepturze czekolady, tym więcej cennych składników mineralnych. Jedna kostka lub maksymalnie trzy kostki gorzkiej czekolady dostarczy zdrowotnych składników zawartych w kakao.

Kakao jest także bazą do wypieku bab, ciast, ciasteczek, pierników i innych kakaowych deserów. Jednak z kakao można przyrządzić nie tylko słodkości, lecz także np. makarony.

Proszek kakaowy używamy do przyrządzania napoju czy kakaowej zupy z owocami bez dwucukrów i bez mleka, to żelazna zasada dla wykorzystania leczniczych i dobroczynnych właściwości kakao. Napoje kakaowe przyprawia się wanilią, miodem, mąką kukurydzianą, chili, płatkami kwiatów, cynamonem, tapioką, mączką z bulw storczykowych, a mocny napój kakaowy bardzo dobrze popija się chłodną źródlaną wodą.

Kakao świetnie nadaje się do robienia koktajli nadając im pyszny smak. Surowe kakao dobrze komponuje się z większością owoców takich jak banany, mango, brzoskwinie czy gruszki.

JAKIE KAKAO NAJLEPSZE?

Oczywiście surowe ziarna kakao zachowują najwięcej swoich cennych właściwości. Mają one piętnastokrotnie wyższą zawartość antyoksydantów niż czarne jagody, dwudziestokrotnie wyższą niż czerwone wino i trzydziestokrotnie wyższą niż zielona herbata. Wszystko dlatego, że surowe ziarna kakao nie są ani palone, ani prażone, a jedynie fermentowane i suszone. Ziarna przeznaczone do wytwarzania tradycyjnego kakao są poddawane działaniu wysokiej temperatury, przez co zachowują mniej wartości odżywczych niż te surowe. Jednak mimo to wciąż wykazują wiele właściwości zdrowotnych, co udowodniono naukowo.

W sklepach szukaj najlepiej surowych ziaren kakao lub nieprzetworzonego proszku z ziaren :)

 

Źródła oraz przydatne linki:


http://www.fit360.pl/artykuly/co-warto-wiedziec/czekolada-epikatechina-jedz-na-zdrowi/


http://super-jedzenie.pl/74/kakao/


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kakao-wydluza-zycie-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-kakao_43425.html


http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_kakao_-_napoj_bogow.html


http://surojadek.com/surowe-kakao/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>